DA LI STE ZNALI: Srbi u vreme Karađorđa nabijali veštice na kolac i pekli ih na vatri!

Prema sačuvanim zapisima publiciste Tihomira R. Đorđevića u selu Žabarima, u Pomoravlju, su izvesnu Paunu, po Karađorđevoj zapovesti, privezali uz ražanj i pekli je „među dve vatre"

U prošlosti mnoge osobe su optuživane da se bave veštičarenjem i pod takvim optužbama su progonjene i ubijane. U većini slučajeva to su bile žene, a jedna od najčuvenijih i najsurovijih kazni bila je spaljivanje na lomači.

I danas, u vidu neopaganizma, postoje ovakva verovanja, kao i ljudi koji sebe nazivaju vešticama i vešcima. Veštice su prisutne kod svih naroda, pa tako i kod Srba, mada je ta tema slabo istražena.

Da bi shvatili otkud veštice kod Srba, neophodno je da se vratimo u period istorije kad su Sloveni naselili Balkansko poluostrvo. Kod svih Slovena veštice su  pretrpele velike promene od onih prvobitnih, pa do savremenih shvatanja i verovanja.

One su prvobitno bile demoni samo jedne uže srodničke zajednice, da bi kasnije bile žene koje koje u sebi imaju đavolski duh, koje noću izlaze iz groblja pa more decu. Za razliku od vampira koji uglavnom pije krv, veštica se hrani ljudskim srcima i džigericom.

Noć veštica (Halloween) je svetkovina koja se u pojedinim zemljama proslavlja 31. oktobra. Slavi se najviše u Irskoj, SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Ovaj praznik je karakterističan po kostimima koje oblače deca i traža slatkiše od odraslih. Kuće i dvorišta se ukrašavaju izrezbarenim bundevama.

U Srbiji je održan i Svetski kongres veštica u opštini Veliko Gradište, 4. septembra 2009. godine. U ponoć je bila upaljena lomača i organizovana je žurka do ranih jutarnjih sati.

(Telegraf.rs)