OTKRIVAMO ISTINU O ČETNICIMA: Ravnogorki bilo više od partizanki! (FOTO)

Samo u ženskom zatvoru u Zabeli komunisti su posle rata držali preko 3.000 ravnogorki, dok u njihovim redovima u celoj zemlji nije bilo toliko partizanki do kraja 1943. godine

Autor brojnih knjiga o četničkom pokretu Miloslav Samardžić i Telegraf.rs nastavljaju s otkrivanjem prave istine i demantuju istorijsko učenje koje su generacije Jugoslovena učile nakon Drugog svetskog rata. Ovoga puta iznosimo, pred premijeru serije Radoša Bajića - Ravna gora, novu činjenicu koja se možda neće dopasti svima. Ona glasi: ravnogorki je bilo više nego partizanki.

U poslednje vreme ponovo se širi propaganda o partizankama, iako široj javnosti ni danas nije poznato kako je tokom Drugog svetskog rata u stvari bilo mnogo više ravnogorki. Samo u ženskom zatvoru u Zabeli komunisti su posle rata držali preko 3.000 ravnogorki, dok u njihovim redovima u celoj zemlji nije bilo toliko partizanki do kraja 1943. godine. Veliki broj ravnogorki u raznim krajevima može se videti i u foto-galeriji priloženoj uz ovaj članak.

Tokom rata, pod nemačkom okupacijom, kao i neposredno posle rata, pod komunistima, zatvori su bili prepuni prkosnih ravnogorki. Jedna od njih, Milka Baković Radosavljević, u svojim memoarima opširno je opisala zatvorske patnje. Ovde, u Zabeli, komunisti su ubili Ljubinku Janković, ravnogorku iz Vrnjačke Banje.

Rada Božić je uspela da pobegne i dugo se skrivala, ali je ponovo uhvaćena i ubijena na nepoznatom mestu. Danicu Ivković, ćerku doktora Ivkovića iz Aleksinca, svršenu maturantkinju gimnazije, komunisti su streljali na Bubnju kod Niša. Bila je predsednica ŽROS-a Deligradskog korpusa.

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde:

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

(Telegraf.rs / Miloslav Samardžić)