Posmrtni ostaci Milunke Savić položeni uz "Tamo daleko" (FOTO)

Vence na Milunkin grob položili su predsednik Srbije, potom ministar Aleksandar Antić u ime vlade, a zatim i Arsenović, Alimpić i Diković ispred srpskog parlamenta, grada Beograda i Vojske Srbije

Posmrtni ostaci Milunke Savić, srpske heroine iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, preneti su u Aleju velikana, gde su položeni uz taktove pesme "Tamo daleko".

Posmrtni ostaci Milunke Savić, položeni su posle 40 godina od njene smrti uz najviše vojne i državne počasti, intoniranjem himne "Bože pravde" i počasnu paljbu na beogradskom Novom groblju.

Komemorativnom skupu i parastosu, uz članove porodice i brojne građane, prisustvovali su predsednk Srbije Tomislav Nikolić, ministri Nebojša Rodić, Ivan Mrkić, Velimir Ilić, Tomislav Jovanović, Aleksandar Antić i Milan Bačević.

Patrijarh je zahvalio Vladi Srbije na odluci da se prenesu njeni posmrtni ostaci u Aleju velikana i naveo da je reč o "svetom delu".

- Ovo sveto delo ne bi bilo završeno, ni savršeno ako bi se samo na ovome poštovanje prema njoj završilo. To ne bi bilo dovoljno ako ne bi ušlo u školske udžbenike i istoriju kao primer koji svetli u ovom vremenu konfuznom, tragičnom i nesretnom - rekao je patrijarh.

Milunka Savić, srpska Jovanka Orleanka, učestvovala je u dva balkanska i Prvom svetskom ratu i nosilac je vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalje za hrabrost "Miloš Obilić", Legije časti IV stepena, Legije časti V stepena, fransuskog Ratnog krsta i spomenica (Albanska spomenica i spomenica Solunskog fronta 1915 -1965).

(Telegraf.rs / Tanjug)