Južni tok donosi Srbiji 1,7 milijardi evra

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da je projekat za početak izgradnje gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju završen i da je obezbeđen novac za početak radova

Posle najave da radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju zvanično počinju 24. novembra ove godine, Srbiju, po oceni stručnjaka, očekuje realizacija jedne od najvrednijih investicija u poslednjih nekoliko decenija i "prvi pravi projekat" koji će doneti veliku korist i investicije vredne 1,7 milijardi evra.

Početak izgradnje tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju dogovoren je juče u Beogradu, prilikom susreta srpskog političkog vrha sa delegacijom ruskog Gasproma, predvođenom predsednikom Upravnog odbora ruske kompanije Aleksejem Milerom.

Ruska strana je predložila da 24. novembra svečano budu potpisana još tri dokumenta: sporazum o transportu gasa kroz Srbiju, sporazum o finansiranju srpskog udela i posebni ugovor sa Vladom Republike Srbije.

Svečani početak radova na Južnom toku u Srbiji očekuje se, prema ranijim najavama, kod sela Kovilja u Vojvodini, a u februaru bi trebalo da krenu i praktično radovi.

Deonica gasovoda kroz Srbiju duga je 421 kilometara i vredna je 1,7 milijardi evra, a na njenoj izgradnji će biti uposleno nekoliko hiljada radnika i srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti.

- Ostatak će biti projektno finansiranje od banaka, pre svega ruskih - rekao je Bajatović.

(Telegraf.rs / Tanjug)