Odloženo izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj

Dragan Vasiljković se u septembru žalio na odluku australijske vlade da ga izruči, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji

Proces izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, mogao bi da se vrati na početak pošto je australijski sudija potvrdio proceduralnu grešku tokom dugotrajnog procesa kojim se traži njegovo izručenje Hrvatskoj, pišu australijski mediji.

Vasiljković se u septembru žalio na odluku australijske vlade da ga izruči Hrvatskoj, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji, podsećaju zagrebački mediji.

Sudija saveznog suda Dženifer Dejvis priznala mu je jednu tačku žalbe i utvrdila da je Vasiljković trebalo da ima uvid u prepisku australijskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se posle izručenja sudi i za druga dela uprkos uveravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtevu za izručenje, piše list "Australian".

On se nalazi u zatvoru u Australiji od 2006. godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010, posle čega je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

(Telegraf.rs / Tanjug)