Pre 22 godine JNA ušla u Vukovar (FOTO)

Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada

Pre 22 godine jedinice JNA ušle su u Vukovar čime su okončane tromesečne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen.

Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada.

U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijalne odbrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage, prema procenama, najpre brojale 1.800 ljudi, ali su s vremenom bitno narasle.

Dolazak na ovogodišnji mimohod najavio je hrvatski general Mladen Markač, koji je sinoć prisustvovao Tompsonovom koncertu, ali ne i Ante Gotovina, koji od puštanja iz zatvora Haškog tribunala, iako je obećao, nijednom nije boravio u Vukovaru.

Žene u crnom najavile su da će na Trgu republike u Beogradu "u crnini i ćutanju" obeležiti godišnjicu zločina počinjenih tokom ratnih sukoba u Vukovaru.

(Telegraf.rs / Izvoer: B92, Beta, Tanjug)