UNOSAN BIZNIS: Bosanske vehabije odlično plaćene za regrutaciju džihadista

Vehabijskim zajednicama u BiH, Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici i Ošvama stižu novčane donacije iz Beča kao podrška slanju džihadista na ratišta u Siriji i Avganistanu. Najvažniji donatori vehabija u BiH poreklom su sa Kosova i Sandžaka, a žive i rade u Luksemburgu

U izolovanim vehabijskim zajednicama u BiH, Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici i Ošvama, poslednjih meseci pojačano je finansiranje iz inostranstva i ubrzana mobilizacija boraca za svetska ratišta, objavio je Glas Srpske.

Tim zajednicama stižu novčane donacije iz Beča kao podrška slanju džihadista na ratišta, a uglavnom je, kako se navodi, reč o finansijskim injekcijama  turske Fondacije za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć.

- Pojačan dotok novca u vehabijske zajednice u poslednje vreme ima samo jedan cilj - što veće vrbovanje boraca, odnosno džihadista iz slojeva socijalnih slučajeva i njihovo slanje na ratišta u Siriju i Avganistan - rekao je za list izvor blizak bezbednosnim agencijama.

On dodaje da su u BiH više puta dolazile delegacije s novcem iz Beča i da je iz Nemačke je stizao novac za kupovinu devastiranih kuća i zemljišta u Gornjoj Dubnici i Ošvama.

Izvor lista navodi i da su najvažniji donatori vehabija u BiH poreklom sa Kosova i Sandžaka, a žive i rade u Luksemburgu.

(Telegraf.rs / Tanjug)