GLOGOVAC: Draža je branio svoju zemlju, sve ostalo je komunistička propaganda (FOTO)

- Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici - izjavio je glumac koji u seriji "Ravna gora" igra Dražu Mihailovića

Nebojša Glogovac, koji u seriji "Ravna gora" tumači lik Draže Mihailovića, u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da se ekipa koja je radila na ovom projektu trudila da pokaže pravu istinu o Draži i četničkom pokretu, kao i da odgovori na pitanje zašto su se tokom Drugog svetskog rata Srbi okrenuli jedni protiv drugih umesto da se zajedno bore protiv neprijatelja.

- Iskreno se nadam da ćemo kroz seriju dotaći nešto što je on zaista i bio, da će celo njegovo predstavljanje odgovarati istini o liku i delu Dragoljuba Mihailovića. Zaista smo se trudili da, koliko je bilo u našoj mogućnosti, istražimo što više detalja o njegovom životu kako bismo došli do istinite slike o njemu. To je moja nada i želja, ali ostaje da se kroz seriju vidi koliko smo u tome i uspeli. S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci. Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali - priča Glogovac, i napominje da serija predstavlja pokušaj da se prikaže i ta druga strana priče.

- U Dražin lik sam ušao na osnovu razgovora ljudi koji su ga lično poznavali, a delimično na osnovu literature, koje jako malo ima. Gledao sam i snimke sa suđenja Mihailoviću, ali mi je dosta pomogao i Radoš Bajić. Trudio sam se da kompletan lik izgradim na osnovu svih tih dostupnih izvora - zaključio je Nebojša Glogovac.

(Telegraf.rs/izvor: Glas Srpske)