MEDIJI: Genijalna odbrana Gavrila Principa

Tokom suđenja pripadnicima "Mlade Bosne" i Gavrilu Principu na videlo je izašla činjenica da se njima nije moglo suditi zbog "veleizdaje" pošto je advokat Rudolf Cistler tokom suđenja dokazao da aneksija nije verifikovana ni u tadašnjem parlamentu Austro-ugarske monarhije

Kao uvod u stogodišnjicu sarajevskog atentata u evropskim medijima citira se pisanja tadašnje štampe iz čega se vidi da su zemlje članice Antante, poput Rusije i Francuske, smatrale da Beč i nadvojvoda Ferdinad vode pravi rat protiv Srbije i svih Slovena na Balkanu, dok su austrijska, nemačka i mađarska štampa zagovarale oštar kurs prema Srbima.

Evropska štampa dočekala je sarajevski atentat sa protivrečnim komentarima. Na gledišta vodećih novina tog vremena primetan je uticaj zvanične politike njihovih zemalja. Austro-ugarske i nemačke novine bile su na jednoj strani, kao i njihove političke elite, dok su na drugoj strani bili francuski i ruski listovi.

Na primer, "Ruske vedomosti" pišu, posle pogroma Srba u Sarajevu 1914. godine, da je Habsburška imperija "pokazala kulturnom svetu upečatljivu sliku zverstva koje se stvara u ljudskoj psihi pod stalnim uticajem oštre i neumoljive nacionalne borbe".

(Telegraf.rs/ Srna)