DODIK: Optimalno rešenje za BiH - cela iz tri dela

Optimalno bi bilo da BiH bude "cela iz tri dela", navodi se u dokumentu "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske" koji je objavio Kabinet predsednika RS Milorada Dodika

Za Bosnu i Hercegovinu postoje dva pravca − konfederacija s nadležnostima predviđenim Dejtonom ili raspad na tri etničke teritorijalne jedinice, navodi se u dokumentu "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske" koji je danas objavio Kabinet predsednika RS Milorada Dodika.

U obimnom dokumentu se navodi da je mnogo puta ukazano da je BiH "neuspešna država", kao i da "ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH zbog nerešnih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu".

U dokumentu se dalje navodi da Republika Srpska kao republički praznik obeležava 21. novembar, kao dan kada je 1995. godine u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa.

Na taj način se, kako stoji u dokumentu, pokazuje značaj tog datuma i iskazuje opredeljenje za poštovanje Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog ugovora kojim je ne samo završen rat u BiH, već i određeno postojanje i sistem funkcionisanja BiH kao složene države.

(Telegraf.rs / Beta)