Mrtav Kenedi i dalje najpopularniji predsednik Amerike (FOTO)

Na današnji dan ubijen je Džon Kenedi, ali i pedeset godina nakon atentata na 35. američkog predsednika, njegov duh i dalje postoji u Vašingtonu i većina Amerikanaca ga se sa setom priseća

Američki predsednik Džon Ficdžerald Kenedi vodio je SAD manje od tri godine, kada je 22. novembra 1963. ubijen u atentatu u Dalasu, ali njegovo političko nasleđe, i nakon pet decenija, utiče kako na politiku Vašingtona, tako i na politiku drugih velikih svetskih sila.

On je i dalje najpopularniji predsednik SAD u poslednjih pedeset godina, navodi se u istraživanju uticajnog vašingtonskog sajta "Politiko", i njegovi politički stavovi iz tog vremena mogu i danas da se primene na probleme koji i dalje postoje u svetskoj politici.

- Kenedi nije poživeo dovoljno dugo da doživi razočaranje ljudi svojim idealizmom, ali zato živi u istoriji kao simbol mogućnosti koja je ugašena - ocenjuje povodom godišnjice atentata francuska agencija AFP, opisujući nekadašnjeg američkog lidera.

Pola veka nakon smrti Kenedija, njegova kćerka Kerolajn imenovana je za ambasadorku SAD u Japanu. Kenedijev duh i dalje postoji u Vašingtonu i većina Amerikanaca sa na današnji dan sa setom priseća svog nekadašnjeg predsednika.

pogledajte galeriju fotografija

 

(Telegraf.rs/Tanjug/Uroš Piper)