Medijska pismenost obavezan predmet u školama!

Dugoročni cilj Medijske koalicije je da medijska pismenost bude poseban predmet u školama, a kratkoročni da postane deo pojedinih predmeta, kao što je maternji jezik

Medijska pismenost treba da bude obavezan predmet još od osnovnih škola, kako bi se pre svega mladi obrazovali da prate medije na kritički način, a ne da im slepo veruju, rečeno je u Novom Sadu na skupu u okviru projekta Medijske koalicije "Kampanja za medijsku pismenost".

Maja Vasić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) kazala je da je dugoročni cilj Medijske koalicije da medijska pismenost bude poseban predmet u školama, a kratkoročni da postane deo pojedinih predmeta, kao što je maternji jezik.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević podržala je takvu inicijativu Medijske koalicije i kazala da deca treba da se obrazuju od malih nogu o medijima.

- Razgovarajući o medijima, razgovaramo o sudbini demokratije - kazala je ona i ocenila da se u Srbiji ne razgovara dovoljno na tu temu.

- Suočavamo se sa drastičnim primerima nepoznavanja novinarske etike, ali u poslednjih pola godine novinari i urednici počinju da se interesuju za Kodeks. To je veoma mali pomak, ali je ipak pomak - rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, novinarske standarde najviše krše tabloidi, ali i one novine "koje smo možda doskora smatrali ozbiljnima".

(Telegraf.rs / Beta)