Vozačima u Srbiji najvažniji kvalitet guma, pa tek onda cena

Zanimljiv je podatak da bi 52 odsto vozača kupilo polovne gume ukoliko ne bi mogli priuštiti nove. Dva seta guma (zimske i letnje) poseduje 43 odsto vozača, samo letnje 31 odsto, a samo zimske 13 odsto vozača

Prema mišljenju 58 odsto vozača, važeći pravilnik o upotrebi zimskih guma je dobar jer jasno navodi kakva pravila važe tokom zimske sezone i ostavlja mogućnost vozačima da sami izaberu da li će montirati zimske gume ili će koristiti letnje kada vremenski uslovi to omogućavaju.

Sa druge strane, 35 odsto vozača smatra da je pravilnik delimično dobar, ali da je u nekim delovima nedorečen, tj. nije dovoljno jasan. Sedam odsto njih smatra da nije uopšte dobro osmišljen. Ovi rezultati dobijeni su istraživanjem koje je urađeno na sajtu www.internet-prodaja-guma.com na uzorku od 4.000 ispitanika.

Na ovaj način je, takođe, utvrđeno da su vozačima prilikom kupovina guma najvažnije vozne karakteristike i pouzdanost gume (57 odsto) pre nego cena (32 odsto). Marka proizvođača kao glavni reper najvažnija je za 11 odsto njih.

 

(Telegraf.rs / Polovni automobili)