VODIČ ZA POSAO: Šta vam je potrebno da biste radili kao lekar u Nemačkoj?

Za posao u ovoj zemlji zainteresovano je 1.000 lekara, medicinskih sestara i tehničara. Nostrifikacija diploma srednjih škola je obavezna, dok se diplome medicinskih fakulteta priznaju

Interesovanje za zapošljavanje lekara u Nemačkoj ne jenjava, a osim njih posao u ovoj zemlji traže i medicinski tehničari. Zbog deficita radnika koji vlada u Nemačkoj, njihova vlada je olakšala proces nostrifikovanja diploma, pa se one sa Medicinskog fakulteta priznaju, ali se ne priznaju specijalizacije.

- Lekarska komora Srbije izdaje "Goodstanding sertifikat" odnosno sertifikat o dobroj praksi, koji sadrži podatke da li je lekar član komore, da li ima licencu i da li je osuđivan pred Sudovima časti Lekarske komore Srbije. To je dokument koji je obavezan za lekare, a interesovanje za zaposlenje u Nemačkoj je značajno poraslo - kaže direktor Lekarske komore Srbije, prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević.

Ono što je lekarima potrebno od dokumentacije je diploma Medicinskog fakulteta, koja ne mora da se nostrifikuje u Nemačkoj, ali se specijalizacije obavljene u našoj zemlji ne priznaju. Neophodno je, zato, nostrifikovati diplomu srednje škole.

Međutim, treba napomenuti da nemački, kao i drugi poslodavci u EU imaju obavezu da radnike za upražnjena mesta najpre potraže u svojoj zemlji, zatim u drugim državama EU, pa tek onda da traže radnike u zemljama van tog okvira, gde spada i Srbija.

Takođe, neophodno je da srpski državljani najpre dobiju radnu dozvolu koju izdaje Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke – Centralna služba za posredovanje u zapošljavanju stranaca. Ona se dobija na osnovu dokumentacije koju je potrebno priložiti i poslodavcu uz podnošenje i ugovora o radu sa nemačkim poslodavcem. Nakon toga, naši državljani treba da podnesu zahtev Konzulatu SR Nemačke u Beogradu za dobijanja radne vize.

(Marija Stojanović)