UKRAJINA: Hiljade ljudi demonstrira protiv vladine odluke da odloži pregovore sa EU!

Liderka opozicije Julija Timošenko, koja se nalazi u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, pozvala je Ukrajince da izađu na ulice u znak protesta zbog odluke vlade da ne potpiše sporazum sa Evropskom unijom

Drugi dan uzastopno širom Ukrajine protestuje hiljade ljudi, nezadovoljni odlukom vlade da odloži sporazum o stabilizaciji i pridruživivanju sa EU.

U Kijevu su se demonstrantima pridružili i opozicioni lideri, uključujući svetskog bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Vitalija Klička, izveštava Bi-Bi-Si.

Ukrajina se našla pod intenzivnim pritiskom Rusije da ne potpiše pomenuti sporazum sa EU naredne nedelje. Ruski predsednik Vladimir Putin, koji želi da Ukrajina potpiše Carinsku uniju koju predvodi Moskva, optužio je EU da ucenjuje Ukrajinu oko potpisivanja ugovora o pridruživanju.

Aktivisti ističu kako će se demonstrirati svakog dana, a masovni protest je planiran za nedelju u Kijevu. Oni ove proteste upoređuju sa Narandžastom revolucijom iz 2004.

Specijalne policijske snage su razmeštene na kijevskom Trgu nezavisnosti, ali zasad nema izveštaja o sukobima. Jedan kijevski sud je doneo odluku da se na pomenutom trgu ne smeju podizati šatori.

(Telegraf.rs / Tanjug)