Novi kalendar vakcinacije dece od 2014.

Uvodi se petovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence B i umesto da se daju pojedinačno ove vacine će deca dobijati u jednoj injekciji

Od 1. januara naredne godine počeće da se primenjuje novi kalendar vakcinacija, deca će i dalje biti zaštićena od istog broja zaraznih bolesti, ali će ih pedijatri manje bockati.

Naime, uvodi se petovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence B i umesto da se daju pojedinačno ove vacine će deca dobijati u jednoj injekciji.

- To su vakcine koje su i do sada roditelji uglavnom kupovali i sa njima vakcinisali decu, ali će od 1. januara to preći na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - rekao je Tanjugu predsednik Komisije za izradu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prof. Branislav Tiodorović.

- Osim toga, gde god je u svetu ova vakcina davana deci zajedno sa vakcinom protiv gripa, ta dečica su bila zaštićenija od onih koji su primali samo vakcinu protiv gripa - zaključio je Tiodorović.

(Telegraf.rs / Tanjug)