Prvi crnogorski gej dobio azil u Kanadi

Kanadski imigracioni odbor koji je potvrdio navedeni status, dao je mišljenje da Crna Gora nije zaštitila svog građanina i da je tužilaštvo olako shvatalo ispoljenu mržnju, nasilje i pretnje

Prvom deklarisanom homoseksualacu u Crnoj Gori i bivšem direktoru LGBT Foruma progres Zdravku Cimbaljeviću odobren je politički azil u Kanadi, koji je zatražio zbog konstantnih pretnji, pišu podgoričke "Vijesti".

Kanadski imigracioni odbor, koji je potvrdio navedeni status, dao je mišljenje da Crna Gora nije zaštitila svog građanina i da je tužilaštvo olako shvatalo ispoljenu mržnju, nasilje i pretnje.

- Time je potvrđeno da je, barem u slučaju jednog svog građanina, eksponiranog za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Crna Gora pala na ispitu zaštite i procesuiranja pretnji i nasilja - poručio je Cimbaljević.

U Crnoj Gori do sada su održane dve gej povorke, u Budvi i u Podgorici, ali su se obe završile neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je dovelo do privođenja, povreda i na kraju evakuacije učesnika Prajda.

(Telegraf.rs / Tanjug)