DODIK: Dan državnosti BiH ne postoji!

Predsednik Republike Srpske podseća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici iz bivše Jugoslavije neregularan

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da na niovu Bosne i Hercegovine ne postoji ni dan, ni datum državnosti i da s toga Dan ZAVNOBIH-a, 25. novembar, ne može biti obeležavan kao dan državnosti.

U otvorenom pismu predstaviku EU u BiH Valentinu Incku, Dodik mu skreće pažnju da su Visoki predstavnik i ostali predstavnici međunarodne zajednice, svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH.

Predsednik podseća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH.

- Vaše prisustvo i davanje značaja nepostojećem prazniku daje mi za pravo da vas zapitam kako to da ne dolazite u Republiku Srpsku na obeležavanje praznika koje priznaje Dejton, kad već prisustvujete obeležavanju nepostojećih praznika u Sarajevu? Vaše prisustvo na ceremoniji u Predsedništvu BiH nije ništa drugo do kršenje Dejtonskog sporazuma i svrstavanje na jednu stranu - navodi se u otvorenom pismu Dodika Incku.

(Telegraf.rs / Tanjug)