ISPOVEST OSOBE SA HIV-OM: Najviše nas diskriminišu lekari! (FOTO)

- Dok mi je doktor čitao rezultate, govoreći na nemačkom: "Kajne pozitive, kajne negative", ništa mi nije prolazilo kroz glavu. Tek kada je završio, meni je postalo jasno - priča za Telegraf Đurica Stankov koji je pre osam godina saznao da je HIV pozitivan

Foto: Milena Đorđević

"Onog trenutka kada sam saznao da sam HIV pozitivan ja sam rekao svima - i prijateljima i porodici i partneru sa kojim sam tada bio. Vrlo brzo napravila se selekcija pravih prijatelja, a najgore razočaranje je kada shvatite da ste diskriminisani od onih od kojih ste to najmanje očekivali", ovako počinje priču za Telegraf Đurica Stankov (36), izvršni direktor AS - Centra za osnaživanje mladih osoba sa HIV-om i AIDS-om.

Nakon prvobitnog šoka, različitih psihičkih stanja kroz koje je prolazio, duboke depresije, samosažaljevanja i samokritike, Đurica je odlučio da "živi" i da se posveti aktivizmu kako bi njegova priča poslužila kao primer drugim ljudima, ali i kako bi ih kroz nju edukovao. 

- Prvobitni cilj mi je bio da pokažem ljudima da se sa HIV-om živi, da može normalno da se živi. Da ljudi vide da osobe koje žive sa HIV-om ne izgledaju kao tela koja se raspadaju, da ljudima sa HIV-om ne piše na čelu HIV i da to može biti svako iz naše okoline - priča Đurica.

Sa HIV-om se živi - glavna je poruka našeg sagovornika. Postoji niz problema sa kojima se zaražene osobe suočavaju, počev od samoizolacije preko diskriminacije, straha od odbačenosti pa sve do nabavljanja lekova i nalaženja posla. "Ipak, uz sve te probleme, sa HIV-om može normalno da se živi!"

- Moja poruka svim ljudima je da treba da se testiraju ako nisu, ako su bilo kada do sada imali neki seksualni odnos bez zaštite. Da se sa HIV-om živi, da osobe koje planiraju porodicu mogu da  imaju zdravo dete, ali je uslov korišćenje zaštite, testiranje. Ako neko i sazna da ima HIV, dobro je da sazna na vreme da bi se mogla uzimati terapija koja je besplatna - poručuje Đurica Stankov.

(M. Batinić)