Zašto samo Srbe mrze zbog dizanja tri prsta? (FOTO)

Pozdrav vodi poreklo iz 4. veka nove ere. Srbi ga koriste od Prvog srpskog i Takovskog ustanka. U međuvremenu, nacisti i ustaše su pozdravljali na sličan način, a u Srbiju ga je "vratio" Vuk Drašković 1991. godine

Pozdrav s tri prsta koji je ponovo postao poznat nakon devetomartovskih demonstracija 1991. godine, prerastao je u srpski nacionalni pozdrav i u masovnoj je upotrebi u politici, na sportskim terenima, zabavnim manifestacijama i svim za zemlju bitnim događajima.

Od Vuka Draškovića, preko Borisa Tadića i Novaka Đokovića, do Marije Šerifović, ovaj pozdrav je postao opštenarodni i koristi se gotovo prilikom svake veće manifestacije - od svadbi pa do dočeka sportista na trgovima.

Poreklo ovаkvog korišćenjа spojenа tri prstа, kаo i mаlog i domаlog spojenih i sаvijenih nа dlаnu vodi poreklo iz 4. vekа n. e. iz vremenа svetogа Meletijа аntiohijskog. Počeo je da se koristi u toku borbi hrišćаna s arijаnskim jereticimа.

Arhiepiskop Meletije u jednom svom govoru oko prirode Isusа Hristа rukom je počeo da dočаrаvа prisutnimа nа Sаboru trojično jedinstvo Božije - jedinstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Po predanju, kаdа je Meletije spojio tri prethodno rаširenа prstа, iz njih se vide svetlost kаo munjа. Važno je napomenuti da se od početka korišćenja ovaj pozdrav praktikovao s tri spojena, a ne razdvojena prsta.

Ovaj pozdrav možemo videti i na slikama Prvog srpskog ustanka i Takovskog ustanka. Na poznatoj slici "Takovski ustanak" Paje Jovanovića vidi se Miloš Obrenović, koji u jednoj ruci drži srpski bajrak, dok drugom pokazuje tri prsta.

- Slična je priča o šajkači, tradicionalnom odevnom kapom, koja je izvorno austrijska kapa, koju je naša vojska kupila kao rashodovani materijal od Austrougara. Nakon ratova, Srbi su nastavili da je nose i svakodnevno, pa se učvrstila kao naš najpoznatiji tradicionalni odevni predmet, iako je praktično kapa našeg neprijatelja. Tako je i s pozdravom, koristili su ga mnogi, ali je najvažniji kontekst u kome se koristi - objašnjava Antonić.

(Telegraf.rs)