PDV na hotelske usluge ipak 10%

U Ministarstvu finansija kažu da neće biti povećanja PDV-a na hotelske usluge sa osam na 20 odsto, kao što je najavljeno. Porez će od 1. januara 2014. ipak biti viši, ali tek za dva procenta

PDV na hotelske usluge neće biti podignut sa 8 na 20 odsto, kako je ranije najavljivano, već sa 8 na 10 odsto, saznaje RTS.

Dva meseca nakon predstavljanja antikriznih mera Vlade Srbije, hotelijeri, izgleda, mogu da odahnu.

U Ministarstvu finansija kažu da neće biti povećanja PDV-a na hotelske usluge sa osam na 20 odsto, kao što je najavljeno. Porez će od 1. januara 2014. ipak biti viši, ali tek za dva procenta.

Pre dva meseca vest o povećanju poreza za 12 odsto zabrinula je hotelijere.

U Udruženju hotelijera HORES kažu da hotelijerstvo ne bi moglo da funkcioniše u takvom privrednom režimu, najskupljem u Evropi.

- To nije nešto što je bilo realno i hoteli ne bi mogli da podnesu. Povećanje PDV-a bi verovatno prouzrokovalo raskid velikog broja ugovora sa stranim partnerma koji su imali za cilj da dovedu strane goste - rekao je Tomislav Momirović iz HORES-a.

Spas za hotelijere može biti nova računica Ministarstva finansija. Njihova ideja je da se umesto povećanja PDV-a za hotelske usluge, pojača borba protiv onih koji posluju "na crno", izbegavajući da državi plate porez.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)

Teme