EU za Ukrajinu nudi 610 miliona evra, Rusija milijarde

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je da će njegova zemlja sačekati bolje uslove pre nego što bude potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom

Ponuda Rusije od nekoliko milijardi evra za Kijev bila bi primamljivija od višestruko manjeg zajma Evropske unije i MMF-a. Ukrajinski predsednik je poručio da je ponuda EU ponižavajuća. Brisel osuđuje Rusiju zbog pritiska na Kijev i poručuje da su evropska vrata za Ukrajinu još uvek otvorena. Putin poručuje Uniji da se suzdrži od grubih saopštenja.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je da će njegova zemlja sačekati bolje uslove pre nego što bude potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom.

- Čim budemo dostigli nivo koji je udoban za nas, kada to bude u skladu sa našim interesima, kada se dogovorimo o normalnim uslovima, onda ćemo da razmotrimo potpisivanje - rekao je Janukovič u televizijskom obraćanju.

Ocenio je da su uslovi koje je ponudila EU "ponižavajući" i da ozbiljna država kao Ukrajina ne može da ih prihvati.

Ipak, kada je reč o Ukrajini, "Špigl" ističe da je Janukovičev glavni cilj da bude ponovo izabran za predsednika na izborima 2015. godine i da mu je za to potreban ekonomski uspon zemlje.

Kreditni rejting Ukrajine je veoma nizak, a osim toga Ukrajina je zavisna od ruskog gasa, što je sve uticalo na odluku prvog čoveka Ukrajine da prihvati Putinovu ponudu.

(Telegraf.rs / Izvor: rts.rs)