Zakon o radu ugasio 300.000 radnih mesta!

- Namera Ministarstva privrede je da zakon o radu u Srbiji uskladi sa evropskom regulativom. U svim zemljama u kojima je radno zakonodavstvo relaksirano, rezultat je veće zapošljavanje - kažu u Ministarstvu privrede

Ministarstvo privrede Srbije žali što predstavnici sindikata izbegavaju dijalog i poziva ih da se vrate za pregovarački sto povodom izmena Zakona o radu i dodaje da je aktuelno zakonsko rešenje dovelo do gašenja 300.000 radnih mesta.

- Žao nam je što sindikati izbegavaju dialog, treba da se vrate za sto i da razgovaramo. Zakon o radu zajedno sa Zakonom o planiranju i izgradnji glavni su razlozi za pad Srbije na listi konkurentnosti. Pod aktuelnim zakonom o radu izgubili smo 300.000 radnih mesta, što je dovoljan znak da moramo nešto da menjamo - rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Sadašnji Zakon o radu, koji je trebalo da štiti zaposlene, posebno one starije, kako navode, doveo je do toga da niko ne zapošljava ljude starije od 50 godina života i upravo je to problem koji mora da se otkloni da bi se olakšalo zapošljavanje.

- Izbegavanje suočavanja sa realnošću je neodgovorno. Ministarstvo privrede će nastaviti sa reformama i insistiranju na odgovornosti - poručuju iz ministarstva i konstatuju da nije zadatak države da zapošljava i da investira, već da stvori uslove za investicije, rast i zapošljavanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)