BUGARSKI DESNIČARI: Hoćemo deo Srbije i Makedonije!

U deklaraciji piše da su prema "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju i Makedoniju koje nisu legalne naslednice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Bugarska ekstremno desničarska stranka Ataka zatražila je da se delovi Srbije i Makedonije u kojima žive Bugari, pripoje Bugarskoj, kao i da se to pitanje reši pre daljih evrointegracija Beograda i Skoplja, prenela je agencija Fokus.

- Srbija i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ne mogu se smatrati legalnim naslednicama Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Srbija nije prihvaćena kao naslednica Jugoslavije u UN i međunarodnoj zejednici, dok BJR Makedonija čak nije priznata pod svojim ustavnim imenom - navodi se u deklaraciji koju je Ataka predstavila u parlamentu.

U deklaraciji piše da su prema, kako se navodi, "ponižavajućem" Nejskom mirovnom ugovoru iz 1919. mnogi Bugari ostavljeni izvan granica te zemlje, ali da se taj sporazum ne odnosi na Srbiju i Makedoniju.

(Telegraf.rs / Beta)