DA LI SMO NORMALNI? U Srbiji na isti dan počeli i post i svinjokolj! (FOTO)

Dok se jedni odriču svega mrsnog: mesa, mleka, jaja, slatkiša, drugi se danas časte slaninom i pršutom. I jedni i drugi tvrde da su pravoslavci

PARADOKS!

U Srbiji je na isti dan počeo Božićni post i tradicionalni "Svinjokoljski dani" u Subotici. Dok se jedni odriču svega mrsnog: mesa, mleka, jaja, slatkiša, drugi se danas časte slaninom i pršutom. Pritom, i jedni i drugi tvrde da su pravoslavci.

Za vernike koji poste najteža je upravo prva sedmica, jer se posti na vodi, pa je tako na današnjem meniju uglavnom džem sa hlebom ili kuvani krompir.

Za drugu stranu pravoslavaca, u Subotici je danas postavljeno nekoliko šatora u kojima se prodaju mesne prerađevine, poslatice i proizvodi od meda, vlada vesela atmosfera, a proizvodima je teško odoleti.

- Sramota je što se u periodu posta koji sadrži  i uzdržavanje od jake hrane prave razni svinjokolji i masovno se jede meso. A onda ti isti koji jedu meso na početku, poste poslednju sedmicu pred Božić  i dođu da se pričeste - kaže za Telegraf sveštenik Dragan Jović.

Podsetimo, dokazano je da post sprečava infarkt i rak.

(Telegraf.rs)