VELIKI SKANDAL SPC: Patrijarh Irinej odlikovao lobistu Ramuša Haradinaja! (FOTO)

SPC u manastiru Visoki Dečani odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Ordenom Svetog Save prvog reda, iako je on tražio da se komandant OVK oslobodi iz Haga

Ordenom Svetog Save prvog reda patrijarh srpski Irinej u Dečanima odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Johana Kvalea, i to za doprinos u zalaganju da Kraljevina Norveška podrži izgradnju prizrenskog konaka u manastiru.

Kvale je u svojstvu privatnog lica pre tri godine pozvao Haški tribunal da pusti na slobodu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja protiv koga je bila podignuta optužnica za zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine.

Verski analitičar Mirko Đorđević za Telegraf kaže da nije jasno po kojim kriterijumima SPC dodeljuje priznanja i dodaje da ona non-stop "tu i tamo nekog okiti, a niko ne zna zbog čega".

- Crkva bi trebalo da precizira za koje zasluge se orden dodeljuje, da li su kriterijumi duhovne, moralne ili materijalne prirode. Neka SPC kaže za koju cifru se dobija koji orden - kaže Đorđević, i ocenjuje da se time crkvena ordenja kompromituju i da se šalje loša poruka da su moćnici bliži nagradama od običnih smrtnika.

(Telegraf.rs)