BOŠKO BUHA: Dečak od čijih su bombi strepeli Nemci i pionir kome se klanjao Tito!

Pionir, borac i nacionalni heroj koji je bio poznat po tome što je neustrašivo jurišao bombama na protivničke položaje tokom Drugog svetskog rata ubijen je 28. novembra 1943. godine

Rođen je 1926. godine u slavonskom selu Gradini kod Virovitice. Kao dete siromašnih seljaka, koji su posle Prvog svetskog rata kolonizovani u Podravini, Boško je posle osnovne škole ostao na selu i bavio se zemljoradnjom.

Godine 1941. nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije i uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske, njegova se porodica, kao i mnoge druge srpske porodice, našla na meti ustaškog režima, zbog čega je spas morala potražiti u Srbiji.

Kao izbeglica, Boško je došao u Mačvu, gde je u toku leta 1941. godine, sa svega 15 godina, stupio u Mačvanski partizanski odred. Pošto se razboleo, kratko vreme je bio na lečenju u partizanskoj bolnici u oslobođenom Užicu. Prilikom povlačenja Glavnine partizanskih snaga iz zapadne i centralne Srbije u Sandžak, Boško se povlačio zajedno sa borcima Užičkog partizanskog odreda.

Prilikom formiranja Druge proleterske udarne brigade, 1. marta 1942. godine u Čajniču, Boško je kao borac ušao u sastav njenog Četvrtog užičkog bataljona.

Mnoge osnovne škole nose naziv po njemu, kao i dečje pozorište u Beogradu. Reditelj Branko Bauer je 1979. godine snimio film o njegovom životu.

(Telegraf.rs)