ZBOG LOŠEG ZAKONA: Na Ajfonima godišnje gubimo 30.000.000 evra

- Prema procenama, u Srbiji je trenutno oko 250.000 nelegalnih Ajfona. Ako se zna da novi Ajfoni koštaju u proseku oko 600 evra, jasno vam je koliki je to manjak za državu samo od gubitka PDV - kaže predsednik kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović

U Srbiji postoji najmanje 250.000 nelegalno kupljenih Ajfon telefona, zbog čega država godišnje gubi oko 30 miliona evra, saznaje "Informer".

Komplikovane zakonske procedure, birokratske besmislice, kao i činjenica da nijedan operater u zemlji nema ugovor sa "Eplom", najveće su prepreke uvozu pametnih telefona ovog američkog giganta, tvrde stručnjaci i predstavnici IT kpompanija. Zbog toga Ajfoni u Srbiju stižu nelegalnim kanalima iz inostranstva.

A prosta računica kaže − ako je za 250.000 Ajfona po ceni od 600 evra po komadu potrošeno oko 150 miliona evra, to znači da je Srbija za godinu dana samo na ime poreza zakinuta za 30 miliona evra.

- Mi stalno uvećavamo ponudu i spremni smo da ponudimo i Ajfon - rekli su nam u "Vipu", dok u "Telenoru" nisu želeli da se izjašnjavaju o ovoj temi.

Državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević kaže za "Informer" da je Pravilnik o telekomunikacionoj opremi usklađen sa direktivama EU, kao i da država nastoji da reši problem uvoza "Eplovih" proizvoda.

- Pravilnik je usklađen sa direktivom EU, ali će do kraja godine biti donekle izmenjen kako bi se olakšao uvoz i promet svih mobilnih telefona. Međutim, deo koji se odnosi na usaglašenost tehničkih karakteristika neće biti menjan, jer te odredbe važe za sve proizvođače - kaže Lazarević.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)