GLOGOVAC: Draža se borio za Srbiju, Tito je bio protiv nje!

- Dragoljub Mihailović se za svoju zemlju borio od Solunskog fronta i Kumanovske bitke. Broz se borio na strani Austrougarske, a protiv Srbije - kaže glumac koji igra Dražu u seriji "Ravna gora"

Nebojša Glogovac, koji u seriji "Ravna gora" tumači lik Draže Mihailovića, u intervjuu za "Blic" govori o borbi slavnog četničkog generala, na kojoj je strani bio Josip Broz Tito svojevremeno, ali i odgovara na pitanje zašto su se tokom Drugog svetskog rata Srbi okrenuli jedni protiv drugih, umesto da se zajedno bore protiv neprijatelja.

On ističe da je razdor među Srbima napravila pohlepna borba za vlast, kao i razlika u ideologiji, što je dovelo do bezočnih zločina i saradnjom sa stranim saveznicima po svaku cenu.

- Jedni su pokušavali da odbrane i eventualno prošire ono što su već imali - državu i vlast, a drugi, tek oformljeni, da odbrane i osvoje ono što nikad pre nisu imali - državu i vlast. U tim nastojanjima zločini jednih rađali su zločine drugih. I jednima i drugima je bila potrebna pomoć moćnika, pa se sarađivalo od Vatikana, Engleske, Italije i Nemačke do Amerike i Sovjetskog Saveza - objašnjava Glogovac, koji iz ratnog pira ne izostavlja ni Tita.

(Telegraf.rs/Blic/Simonida Milojković)