TABAKOVIĆ: Rast cena ispod četiri odsto

Guvernerka Narodne banke Srbije kaže da je cilj da se inflacija stabilizuje na niskom nivou

Narodna banka Srbije namerava da inflaciju, koja će na kraju ove godine biti ispod četiri odsto, stabilizuje na niskom nivou, s ciljem da ona do kraja 2016. iznosi četiri odsto, najavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

- Imajući u vidu smanjivanje inflatornih pritisaka, za šta je u narednom periodu bitno dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije u skladu s planom, naš izvršni odbor će razmotriti dalje ublažavanje monetarne politike - rekla je Tabaković za dodatak "Biznis" lista "Novosti".

Tabakovićeva je istakla da je za održavanje stabilne i niske inflacije, na šta će ubuduće biti usmerene mere monetarne politike, važan preduslov i smanjivanje kamatnih stopa.

- Ipak, želim da vas podsetim na to da su kamatne stope na dinarskom tržištu novca već na silaznoj putanji, čime se formira uporište i za smanjenje kamatne stope na dinarskom kreditnom tržištu - rekla je Tabaković.

Guvernerka je napomenula da u politici kursa neće biti nikakvih promena.

- Nastojeći da obezbedi stabilnost kursa, svoje odluke o tome kada i u kojoj meri će se pojaviti na međubankarskom deviznom tržištu, Narodna banka će i ubuduće donositi na osnovu celovitog sagledavanja svih novčanih tokova, i deviznih i dinarskih, kao i efekata mera monetarne politike - navela je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)