Prodavci očekuju 20% manju prodaju kompjutera

- Povećanje PDV-a uvek, s jedne strane, popunjava budžet, ali s druge strane opterećuje IT sektor, a možda u manjoj meri i usporava njegov napredak - kaže pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević

Od prvog januara, PDV na računarsku opremu povećava se sa osam na 20 odsto, to je jedna od mera koje treba da doprinesu smanjenju budžetskog deficita i finansijskoj stabilnosti zemlje. Međutim, pitanje je i da li će i na koji način to pogoditi IT sektor, koji je država proglasila strateškim.

Broj ljudi koji koriste računare u Srbiji raste, ali oko 41 odsto stanovništva kompjuter nikada nije koristilo. Povećanje PDV-a, osim kupaca, osetiće i prodavci.

- Doći će do poskupljenja od nekih 12 posto, kada se poveća PDV. Realno je očekivati da će prodaja pasti za 10 do 20 odsto, jer računari koji sada koštaju 54.000 koštaće 60.000 - objašnjava prodavac računarske opreme Slobodan Šijan.

Vlada je razvoj IT sektora označila kao jedan od prioriteta i prečicu za ekonomski oporavak.

Procenjuje se da je vrednost tog tržišta prošle godine dostigla 400 miliona evra i da i dalje raste. Srbija, međutim, ulaže svega 60 evra po glavi stanovnika, što je na nivou Bugarske i Rumunije.

Pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević ocenjuje da je to bolna mera koja se morala doneti.

- Povećanje PDV-a uvek, s jedne strane, popunjava budžet, ali s druge strane opterećuje IT sektor, a možda u manjoj meri i usporava njegov napredak - navodi Vasiljević.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)