POPOVIĆ: Ne organizujem demonstracije u Kijevu!

- Koliko god ideja o "srpskim revolucionarima koji drmaju svet" bila uzbudljiva, senzacionalna ili laskava, u ovom slučaju aktuelnih protesta u Ukrajini, nema osnova u realnosti - kaže lider CANVASA

Lider nevladine organizacije Centra za primenu neagresivnih akcija i strategija "CANVAS" Srđa Popović demantovao je za Telegraf.rs navode koje je objavio sajt "Vikiliks" da je on osoba koja stoji iza demonstracija u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Postoji ta legenda već godinama – gde god se dogode masovni nenasilni protesti, neko to poveže sa Srbima, te se stiče utisak da nekako revolucionarni Srbi "drmaju" od Vol Strita do Trga Taksim ili Kijeva. Nenasilna borba, međutim, za razliku od oružane, ne može se "uvoziti" ili "izvoziti" jer su za nju uvek potrebne hiljade ili stotine hiljada lokalnih ljudi koji učestvuju u nekom pokretu poput ovog ukrajinskog - objašnjava Popović, i dodaje da građani koji učestvuju u protestima u Ukrajini to o pravilu rade zbog sebe i svoje budućnosti.

- Teško da bi neki stranac, makar bio i Srbin mogao da natera stotine hiljada Ukrajinaca da se danima smrzavaju, boreći se za evropsku budućnost. Dakle, koliko god ideja o "srpskim revolucionarima koji drmanju svet" bila uzbudljiva, senzacionalna ili laskava, i koliko god aktivisti širom sveta bili, a zaista jesu, inspirisani srpskom revolucijom, u ovom slučaju aktuelnih protesta u Ukrajini nema osnova u realnosti - kaže on.

(Telegraf.rs)