SUD ODLUČUJE: Šimpanze dobijaju ljudska prava?

U zahtevu se traži da se šimpanzama "da osnovno pravo na slobodu", a Vajz pojašnjava da je reč o osnovnom pravu da ih ljudi ne koriste za zabavu ili istraživanja. Tada je direktor Instituta dr Frensis Kolins šimpanze nazvao "veoma specifičnim životinjama", koje zaslužuju "naročitu pažnju"

Foto: AP/Tanjug

Američka grupa za zaštitu prava životinja podnela je zahtev sudu da se prvi put u istoriji jedna šimpanza proglasi "pravnim licem".

Neprofitna organizacija Projekat za zaštitu nehumanih prava iz Njujorka traži od suda da proglasi 26-godišnju šimpanzu Tomija "kognitivno kompleksnim i autonomnim pravnim licem sa osnovnim pravom da ne bude u zatočeništvu".

Ona zahteva deklaraciju da je Tomijev "pritvor" u "malom, tamnom kavezu" u centralnom Njujorku nelegalan i njegovo trenutno puštanje iz prihvatilišta za primate.

Inače, američki nacionalni zdravstveni instituti najavili su u januaru smanjenje broja šimpanzi za eksperimente u biohemijskim istraživanjima i njihovo vraćanje u prihvatilišta.

Tada je direktor Instituta dr Frensis Kolins šimpanze nazvao "veoma specifičnim životinjama", koje zaslužuju "naročitu pažnju".

(Telegraf.rs / Reuters)