OTKRIVAMO: Da li po zakonu moramo da plaćamo kaznu za parking?

Doplatna karta piše se na vlasnika vozila koji možda uopšte nije upravljao vozilom taj dan, a na sudu treba dokazati da je baš vlasnik vozio. Takođe, vozaču nije uručena lično već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu uručenja

Jedna od najvećih dilema među vozačima automobila u Srbiji glasi: Da li moramo da plaćamo kaznu koju nam izda "Parking servis" ili su u pravu svi oni koji tvrde da ova kompanija nema pravo da izdaje doplatnu kartu, jer ona predstavlja kaznu, a „Parking servis" nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlašćen za to.

U slučaju neplaćanja parkinga, „Parking servis" ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoračili ,tj. onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor. Ako je sat parkiranja 50 dinara, a vi niste platili 3 sata, onda je to 150 dinara.

Za ta 3 sata kontrolor bi trebalo da vam izda račun koji treba platiti u roku od 7 dana. U slučaju da se to ne plati, Parking servis ima pravo po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da naplati sudskim putem račun od vas (sa kamatom i sudskim troškovima) na osnovu izdate verodostojne isprave (neplaćeni racun).

Međutim, "Parking servis" nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a on nije zakonski ovlašćen za to. Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.

Pravo naplate kazne imaju državni organi, kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, ukoliko je u pitanju prekršaj. To ovlašćenje sigurno nema Parking servis.

(Telegraf.rs / Izvor: Pokret napred)