Za kupovinu u proseku trošimo tri evra

- Za najsiromašnije građane treba uvesti socijalnu kartu, recimo za hleb, ali i za druge proizvode, kao što to čine pojedine zemlje, kako bi mogli upola jeftinije da nabavljaju osnovne namirnice - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača

Kupovna moć građana Srbije nezadrživo opada, pa vrednost prosečnog pazara iznosi tek 365 dinara i za 27 odsto je manja nego pre pet godina, kada se u proseku kupovalo za 500 dinara. Prometi u velikim trgovinama su praktično desetkovani, a samo u poslednjih godinu dana prodaja je smanjena za oko 10 odsto.

Za ovu sumu u marketima sada, na primer, mogu da se kupe dva litra mleka, dva hleba od po 600 grama i jedva pola kilograma pasulja (ako se uzima kupus to je nešto povoljnija varijanta). Ili: hleb, mleko, jogurt, krompir, jeftinija salama ili "na grame" neko jeftinije meso sa kostima.

- Ne samo da je smanjen obim kupovine, čak i onih najosnovnijih namirnica, već se pazar svodi na sve manje kvalitetne proizvode - kaže ekonomista Vladana Hamović i dodaje da praktično ne zaustavlja trend koji je započeo s krizom krajem 2008. godine.

Prema poslednjim podacima Ministarstva trgovine, prosečna potrošačka korpa iznosila je oko 64.000 dinara, ili 1,43 prosečne plate. Prosečna plata u Srbiji iznosi oko 43.000 dinara, a prema proračunima, samo na hranu se troši gotovo polovina mesečne zarade, oko 43 odsto primanja.

(Telegraf.rs /Izvor: Novosti.rs)