PRODAJA SRPSKE ZEMLJE: Od 2017. stranci će kupovati naše njive

Predsednik Odbora za poljoprivredu Aleksandar Senić smatra da nije moguće odložiti prodaju zemlje i dodaje da jedini način da naši državljani budu u prednosti u odnosu na strance jeste da Vlada omogući povoljne kredite našim građanima za kupovinu zemlje

Iako su pre nekoliko meseci u Ministarstvu poljoprivrede najavili da je pokrenuta inicijativa za odlaganje prodaje oranica strancima, Vlada Srbije, uprkos najavama, nije pokrenula inicijativu u Briselu za odlaganje tog roka, saznaje "Blic".

Stranci će moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji već od 2017. godine, a u Ministarstvu poljoprivrede nisu želeli da daju komentar na ovu temu.

- Pokrenuli smo inicijativu, kao i kolege iz Hrvatske, da osam godina nakon ulaska Srbije u EU stranci ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište. Bilo bi dobro ako uspemo - rekao je tada Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

- Pošto su shvatili da su ti pregovori neuspeh, predstavnici vlasti su tom navodnom inicijativom našli način da kroz medije prikažu interesovanje za taj problem i najave da će podneti zahtev za odlaganje - kaže Senić, i dodaje da je jedini način da naši državljani budu u prednosti u odnosu na strance jeste da Vlada omogući povoljne kredite našim građanima za kupovinu zemlje.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)