Đukić Dejanović: Neće imati ko da nas leči

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da je u Srbiji najstručniji lekarski kadar star i da je to posledica ranijih loših odluka da se ne dodeljuju specijalizacije

Srbiji preti opasnost da neće imati ko da leči građane, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, upozoravajući da u Srbiji ima dovoljno lekara, ali da je najstručniji kadar star.

- U bolnici u Pomoravlju prosečna starost lekara je 55 godina. To me plaši. Specijalizacije traju pet godina, ali hirurgu, recimo, treba još toliko da bi bio suveren u sali - rekla je ministarka zdravlja "Večernjim novostima". Ona objašnjava da je to posledica ranijih loših odluka da se ne dodeljuju specijalizacije.

Upravo zato, kako kaže, najveći deo novca, od 25 miliona evra ušteđenih na centralizovanim nabavkama lekova, sanitetskog i laboratorijskog materijala za domove zdravlja i bolnice, treba uložiti u podmlađivanje kadra.

- Imamo kadrovski plan i nema nikakve zabrane da se on realizuje. Loše je to što je u zdravstvu puno nemedicinskog kadra. U velikom broju zdravstvenih ustanova je to 20, čak i 30 odsto ukupno zaposlenih, a standard je 10 odsto. Naša instrukcija direktorima je jasna: da smanjuju administraciju - rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja je ujedno upozorila da je "dug za zdravstvene doprinose trenutno 93,47 milijardi, od kojih su 52 milijarde nenaplative" i da će "država morati da koristi i drastične instrumente da bi se povećala naplata doprinosa".

(Telegraf.rs / Tanjug)