GLOBUS: Ovako će Hrvatska voditi poslednju pravnu bitku u Hagu

Dugo očekivani sudski proces, u kojem će Hrvatska pokušati da dokaže da je Republika Srbija tokom "domovinskog rata počinila zločin genocida protiv hrvatskog naroda", trebalo bi da počne u martu naredne godine, piše hrvatski nedeljnik "Globus"

Zagrebački nedeljnik “Globus” otkriva tajne hrvatske tužbe protiv Srbije i način na koji će voditi tu “poslednju pravnu bitku”, ističući da Hrvatska prvo mora da dokaže da su u ratu počinjeni zločini sa elementima genocida, zatim da su počinitelji tih zločina imali genocidnu nameru, a potom i da je sve bilo naređeno iz Beograda.

"Direktno kontrolišući rad svojih obaveštajnih agenata, jedinica i raznih paravojnih formacija na teritoriji Hrvatske, na području Knina, Dalmacije, istočne i zapadne Slavonije, Savezna Republika Jugoslavija je odgovorna za ''etničko čišćenje'' hrvatskih državljana iz tih područja - proces koji je takođe rezultirao velikim brojem prognanih, ubijenih, mučenih ili bespravno zatočenih hrvatskih državljana...", navedeno je na početku hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije.

Nedeljnik navodi da je autor početka tužbe sada penzionisani profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Zvonimir Šeparović, a njeno obrazloženje su dve godine kasnije napisali pravnici - aktuelni predsednik Ivo Josipović i pomoćnik generalnog sekretara UN Ivan Šimonović.

Uglavnom se, kažu, spominjalo da bi Srbija zauzvrat trebalo da pomogne Hrvatskoj u pronalasku nestalih, vrati oteto kulturno blago i...

Drugi argument ticao se, kako se navodi, presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. u slučaju Bosna i Hercegovina protiv Srbije, u kojem je sud utvrdio da Srbi na teritoriju BiH nisu izvršili genocid. Doduše, utvrđen je genocid na području Srebrenice, ali je sud presudio da taj genocid nije izvršila Srbija, piše "Globus" i dodaje da je krivicu Srbije sud pronašao u činjenici što Srbija nije sprečila genocid i to je bilo sve.

(Telegraf.rs / Tanjug)