Srpski Fijat izvezao automobile za 1,28 milijardi evra

- U slučaju da se otvori plasman Fijatovih automobila u Rusiju, to bi značilo otvaranje novih radnih mesta u Kragujevcu. U ovom trenutku u fabrici radi 3.050 radnika - izjavio je direktor kompanije FAS Antonio Ćezare Ferara

Dok su automobilske kompanije obustavljale proizvodnju nekih modela, Fijat je uspeo da predstavi dva nova. Za 10 meseci ove godine kragujevački FAS je izvezao automobile u vrednosti od 1,28 milijardi evra.

Danas u fabrici radi 3.050 radnika. Povećanje broja zaposlenih može se očekivati ako Vlada postigne dogovor o izvozu Fijatovih vozila na rusko tržište. To je danas u Kragujevcu, sumirajući ovu poslovnu godinu, rekao Antonio Ćezare Ferara, direktor kompanije FAS.

On objašnjava da će tržište automobila u Evropi dotaći dno u poslednjem kvartalu ove godine, a da stručnjaci procenjuju da bi u 2014. ovo tržište trebalo da poraste za 1,5 do 2,5 odsto. Fijat je spreman na nova dešavanja na tržištu, rekao je Ferara.

Vozila iz Fijatovog programa na tržištu Srbije zastupljena su sada sa 18 odsto. Fijat je lider u prodaji lakih komercijalnih vozila u 2013. godini, a na tržištu učestvuju sa 44 odsto, te je skoro svako drugo novo prodato vozilo je Fijatovo.

Radnici kragujevačke fabrike odlaze na odmor 18. decembra i neće raditi sve do Božića.

(M. M.)