SAD: Zabrinuti smo zbog ruskih raketa na granici EU!

Predstavnica Stejt departmenta Meri Harf saopštila je da su SAD zabrinute zbog premeštanja ruskih nuklearnih raketa na samu granicu sa EU

Sjedinjene Američke Države (SAD) izrazile su danas zabrinutost zbog instaliranja ruskih operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander" na teritoriji Zapadnog vojnog okruga (ZVO), saopštila je danas predstavnica Stejt departmenta Meri Harf, komentarišući informacije o dislokaciji "Iskandera" u Kalinjingradskoj oblasti na krajnjem zapadu Rusije.

- Mi smo preneli našu zabrinutost ruskoj vladi. Pozvali smo Rusiju da ne preduzima poteze koji mogu da dovedu do destabilizacije situacije u regionu - rekla je ona a preneo je Itar-Tas.

Harf je, takođe, rekla da je američkoj administraciji poznata reakcija zabrinutosti u zemljama koje su susedi Rusije.

Zabrinutost su izrazile Poljska i baltičke zemlje, navodi ruska državna agencija, podsećajući da je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo informacije iz zapadne štampe o dislokaciji Iskandera na zapadu Rusije i prisustvu raketnih bataljona na teritoriji ZVO.

- Raketne snage i artiljerija ZVO zaista su opremljeni operativno-taktičkim raketnim sistemima Iskander - rekao je načelnik pres službe i informisanja u Ministarstvu Igor Konašenkov.

Pritom je naglasio da "konkretni rejoni dislokacije raketnih bataljona Iskander na teritoriji ZVO nisu u suprotnosti sa bilo kojim međunarodnim sporazumima ili dogovorima".

(Telegraf.rs)