KRSTIĆ: Nenaplativi krediti ozbiljan problem

- Potrebno je da za problem nađemo sistemsko rešenje sa što manjim uplivom države i što manje negativnih ishoda - naveo je ministar finansija

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da su nenaplativi krediti ozbiljan problem i da na njemu treba zajedno da rade ministarstva privrede i finansija i banke.

Krstić je na skupu Američke privredne komore "Drugo prolazno vreme: Uključi se za promenu" rekao da već postoje neki instrumenti za rešavanje tog problema, ali da se intenzivno razmišlja i o promeni regulative.

- Potrebno je da za problem nađemo sistemsko rešenje sa što manjim uplivom države i što manje negativnih ishoda - rekao je Krstić, i dodao da je rešenje potrebno naći u kratkom roku.

On je podsetio da se o tim kreditima puno pričalo kada se govorilo o Fondu za razvoj i o nekim državnim bankama, ali da situacija nije ohrabrujuća ni s ostatkom nenaplativih kredita.

Krstić je podsetio da je sa Narodnom bankom Srbije uspostavljen Komitet za finansijsku stabilnost, na kome se može diskutovati o tom problemu i da će rešenju doprineti i Zakon o stečaju, koji će definisati otkup potraživanja.

Potreban je, kako navodi, i dogovor sa bankama kako bi se uvidelo na koji način se mogu ti problemi rešiti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)