Putin i Janukovič se dogovorili oko gasa!

Rusija je pristala da znatno snizi cenu gasa za Ukrajinu i da kupi ukrajinske obveznice za 15 milijardi dolara, objavio je ruski predsednik Vladimir Putin

Rusija je pristala da znatno snizi cenu gasa za Ukrajinu i da kupi ukrajinske obveznice za 15 milijardi dolara, objavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ipak, Putin kaže da sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem nije razgovarao o pristupanju Ukrajine paktu o slobodnoj trgovini sa bivšim sovjetskim zemljama.

Putin je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem naveo da će cena gasa biti snižena za trećinu - sa 400 dolara za 1.000 kubnih metara na 268.

Portparol Bele kuće Džejms Karni rekao je da sporazum, po kom će Rusija investirati 15 milijardi dolara u Ukrajini i smanjiti joj cenu gasa za trećinu, "neće odgovoriti na zabrinutosti onih koji su se okupili na javnim protestima širom Ukrajine", preneo je AFP.

S druge strane, ruska državna agencija je navela da će Ukrajina, na račun sniženja cene gasa sa dosadašnjih 400 dolara za kubik, uštedeti zimus 2,7 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)