Svako deseto preduzeće u Srbiji dalo mito!

Prosečna vrednost mita najveća je u sektoru trgovine na veliko i malo (60.634 dinara), dok je najmanja u sektoru usluga smeštaja i ishrane, saobraćaja i skladištenja (4.176 dinara)

Svako deseto preduzeće u Srbiji imalo je iskustvo sa davanjem mita, od čega su najčešće, a ujedno i najmanje iznose, davali predstavnici malih firmi, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Naime, 10,2 odsto od 1.750 ispitanih preduzeća iz pet glavnih sektora poslovanja, poput prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo, dalo je neki poklon, dodatni novac ili protivuslugu državnim i javnim činovnicima.

Prema rečima direktora Zavoda Dragana Vukmirovića cilj ankete o bezbednosti i kriminalu u poslovnom okruženju, koja je sprovedena na inicijativu Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), bio je da se prikupe informacije o obimu korupcije u državnom, odnosno javnom sektoru kroz iskustvo poslovnih subjekata.

- Fokus ovog istraživanja bio je na percepciji i iskustvu poslovnih subjekata u korišćenju usluga državnog-javnog sektora. Kako bi se omogućila uporedivost rezultata istraživanja, isti upitnik i metodologija istraživanja primenjeni su i u drugim zemljama, teritorijama regiona Zapadnog Balkana - rekao je Vukmirović.

Oko 9,2 odsto predstavnika poslovnih subjekata odlučilo je da ne realizuje veću investiciju tokom perioda od 12 meseci pre istraživanja zbog straha da će morati da plate mito kako bi dobili potrebne usluge ili dozvole.

(Telegraf.rs/ Tanjug)