Koliko su katastrofe koštale svet?

Nemačka i Francuska su u julu bile pogođene snažnim nevremenom, pri čemu su osigurani gubici u iznosu od tri milijarde dolara, dok su junske kiše i poplave u kanadskoj pokrajini Alberta za posledicu imale osigurane gubitke od dve milijarde dolara

Prirodne katastrofe koštale su svetsku ekonomiju oko 130 milijardi dolara, saopštila je danas švajcarska reosiguravajuća kuća Svis re.

Od te sume, osiguravajuće kuće će pokriti štetu u visini od 44 milijarde dolara (32 milijarde evra), što je znatno manje od 81 milijarde dolara, koliko su morale da isplate u 2012. godini, kada je superoluja Sendi pogodila obale SAD, navodi se u izveštaju kuće Svis re, a prenosi Frans pres.

Poplave koje su u junu pogodile Nemačku, Češku i susedne zemlje, izazvale su štetu od 18 milijardi dolara, od čega su osigurani gubici samo u iznosu od četiri milijarde dolara.

Što se tiče izgubljenih ljudskih života, prošlomesečni tajfun Haijan na Filipinima bio je najsmrtonosnija pojedinačna katastrofa, pošto je odneo više od 7.000 života, dodaje Svis re.

(Telegraf.rs / Tanjug)