Rusi pozajmljuju Srbiji 75 miliona evra za Južni tok

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je ranije bilo planirano da država da garancije za kredit od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se od toga sad odustalo

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da se sa predsednikom uprave "Gasproma" Aleksejom Milerom dogovorio da ruska strana pozajmi Srbiji 75 miliona evra za osnivački ulog u preduzeću "Južni tok Srbija".

Dačić je novinarima nakon otvaranja konferencije "Srbija i dijaspora" rekao da je ostalo još da se u januaru sa ruskom stranom postigne dogovor o tome koliki deo novca od tranzitnih taksi za prenos gasa "Južnim tokom" kroz Srbiju će ići na otplatu kredita i u kojem periodu.

"Razgovarao sam sa Milerom telefonom i zadovoljan sam što smo postigli dogovor jer se time smanjuje pritisak na državni budžet", rekao je Dačić. Premijer je rekao da je ranije bilo planirano da država da garancije za kredit od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se od toga sad odustalo.

Gradnja deonice međunarodnog gasovoda "Južni tok" u Srbiji počela je 24. novembra i trebalo bi da bude završena za dve godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)