Zbog Bolonje pre do desetke nego nekada do osmice

- Kriterijumi na našem fakultetu bili su strogi i prosečne ocene niže nego na drugim. Onda smo shvatili da naši studenti, iako su odlični, nemaju nikakve šanse na konkursima za stipendije - smatra dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Na fakultetima u Srbiji je danas lakše zaraditi desetke nego osmice pre uvođenja "bolonje". Po statistici, 2001. godine bilo je ukupno 1.147 akademaca sa prosečnom ocenom višom od 8,5, a danas ih je oko 17.500. Ovaj broj su samo studenti prijavljeni za stipendije i kredite Ministarstva prosvete, a ako se uračunaju i oni koji nisu tražili ove dotacije, onda ih je mnogo više, pišu Novosti.

Kriterijumi su spušteni iz više razloga, a jedan od njih je što profesori pokušavaju da se uklope u standarde "bolonje" po kom bi prosečna ocena svih akademaca treba da bude oko osam. Neki fakulteti kriterijume snižavaju da ne bi ostali bez dela novca koji im daje država, u slučaju da izgube budžetske akademce, ili da njihovi studenti ne bi bili oštećeni kada konkurišu za stipendije.

Prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, objašnjava da visoke ocene ne garantuju kvalitet, koji je ranije bio mnogo veći.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)