MILOVIĆ: Policija ne moze neovlašćeno da prisluškuje

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Rodoljub Milović rekao je da se narušavanje privatnosti građana i zloupotrebe u policiji ne smeju dozvoliti

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Rodoljub Milović izjavio je da policija u Srbiji nema mogućnosti da bilo koga neovlašćeno prisluškuje. On je za list "Danas" rekao i da se narušavanje privatnosti građana i zloupotrebe u policiji ne smeju dozvoliti.

Beogradski dnevnik podseća da je ovo pitanje ponovo pokrenuto u javnosti izjavom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da nije zadovoljan kako rade pojedini segmenti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i da je preneo ministru policije Ivici Dačiću da mu ne najavljuje velike akcije hapšenja, jer misli da ga neko prisluškuje.

- Ceo sistem koji izvodi takve aktivnosti (prisluškivanja) funkcioniše uz posredstvo BIA, koja još uvek ima uvid u svaku aktivnost Službe za specijalne istražne metode UKP, a samim tim i u svaki pokušaj izrade listinga. To nije u skladu sa potrebama o zaštiti tajnosti prilikom izvođenja operativnih obrada, a posebno nije u skladu sa zahtevima Evropske komisije. I to jeste pitanje dela reforme policije. Naime, onaj ko nema sistem, nema ni mogućnost da ga primeni - kaže Milović.

Prema njegovim rečima, tehnički UKP ima nezavistan sistem za primenu mera tajnog nadzora telekomunikacija, međutim, upravo je stvar u mehanizmu da se preduprede njegove zloupotrebe.

"Nezavisni sistem nije aktiviran, jer zahtevamo uspostavljanje jedinstvenog monitoring centra koji treba da bude kontrolno mesto, koje mora da ima uvid u sve naše aktivnosti koje zadiru u privatni život građana", ističe Milović.

(Telegraf.rs / Tanjug)