Izbegnite opijanja za vreme praznika!

U toku prošlogodišnje proslave Nove godine, u periodu od 22 sata uveče do 6 sati ujutro, dogodilo se 20 saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola

Zdravica pre "ponoći" i još koja čašica nakon, da se nazdravi Novoj godini, samo su neki od običaja koji se praktikuju za vreme praznika, posebno kod mlađe populacije. Među brojnim posledicama opijanja, o kojima se ne govori dovoljno, jesu i saobraćajne nesreće, nasilje, trovanje alkoholom i narušavanje zdravlja, ali i nekontrolisana upotreba oružja.

Istraživanja u Evropi pokazuju da je više od 90 odsto mladih (15-16 godina) probalo alkohol, a da su prvo pijanstvo imali već sa 14 godina.

- Prekomerna upotreba alkohola izaziva otežano kontrolisanje emocija i postupaka, te smo zato svedoci agresivnog ponašanja, nekontrolisane upotrebe hladnog i vatrenog oružja, pirotehničkih sredstava, ali i brojnih saobraćajnih nesreća jer je svaka treća prouzrokovana prekomernom količinom alkohola u krvi - izjavio je dr Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti i apelovao na sve građane da povedu računa o konzumaciji alkohola za vreme praznika i izbegnu prekomerna opijanja.

Najveći stepen konzumiranja alkohola po glavi stanovnika je upravo u Evropi. Srbija je na četvrtom mestu po potrošnji alkohola sa prosekom od 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, dok je svetski prosek 6 litara.

(Telegraf.rs)