BOŽIĆNA RAČUNICA: Bez 10.000 dinara nema dobre trpeze!

Na Badnje veče sprema se posna hrana, riba, prebranac i razne druge đakonije, dok je Božić prilika da se omrse svi oni koji su nedeljama postili i željno isčekivali pune stolove hrane

Božićna trpeza košta manje od novogodišnje, ali je i za nju neophodno izdvojiti minimum 10.000 dinara, pokazuje računica Telegrafa.

Na Badnje veče jede se posna hrana, pa se sprema riba, prebranac i druge posne đakonije.

Ako se domaćica opredeli za oslić, kilogram ove ribe košta 680 dinara, a tome doda još i pastrmka, moraće da se kešira još 1.100 dinara.

Nezaobilazni pasulj prebranac, takođe se sprema za Badnje veče, a to košta 400 dinara ako se kupi kilogram tetovca.

Božićna česnica od pola kilograma brašna najmanja je stavka jer je za nju dovoljno svega 35 dinara.

Umesto svinjetine, za Božić se često jede jagnjetina.

Prema računici Telegrafa, za četvoročlanu porodicu potrebno je četiri kilograma ovog mesa, što će izaći 3.000 dinara.

Za one koji su postili dobro će doći i porcija roštilja, u kojoj će se naći pljeskavice, ćevapi, kobasice, vešalice i belo meso. Ova slast nije jeftina i treba izvaditi iz džepa 1.800 dinara.

Gde je roštilj, tu je i krompir, a za Božić je potrebno minimum dva kilograma koje će domaćica ispeći u rerni.

Tegla ajvar je oko 400 dinara, a pola kilograma turšije 350 dinara.

Mnoge domaćice se opredele za rozen tortu na ovaj praznik, a ona košta minimum 600 dinara. Za sitne kolače treba u proseku izdvojiti između 500 i 1.000 dinara.

Piće je uvek velika stavka čak i za relativno skomne nabavke.

Tako se za 2 litre vina i četiri litre soka, plus 2 litra kisele vode i jedan vinjak mora inkasirati 1.900 dinara. Oni koji žele da otvore šampanjac i uživaju u viskiju moraće znatno više da izdvoje.

(N. S.)