BOŽIĆNA PRIČA VEDRANE RUDAN: Bogataš na samrti zavidi i siromahu

- Veseli me da jedan od najbogatijih Hrvata ovih dana ne spava mirno. Zločesta sam? - Vedrana Rudan

Poznata hrvatska književnica Vedrana Rudan je na svom sajtu objavila još jedan od mnogobrojnih tekstova. "Božićna priča" inspirisana je današnjom javnom kuhinjom, koja se u Rijeci tradicionalno svakog Božića deli besplatne obroke.

Telegraf u celosti prenosi priču koja aludira na jednog od najmoćnijih Hrvata kome je smrt zakucala na vrata, baveći se temom da li je sreća u bogatstvu ili zdravlju:

Danas se riječkim Korzom vuklo nekoliko kolona, zaštitari su budno pazili da se čekači na porciju ribica međusobno ne pobiju. Nisu se ni gurali, ni mlatili, ni vikali jedni na druge. Koračali su polako i pristojno prema onima koji će im udijeliti ručak u plastičnoj posudi.

Nisam stala u red jer nisam siromašna. Danas. Sva me ta sirotinja podsjetila na moju pokojnu majku koja nikad u životu nije imala love ali joj to isto tako nije bio problem. Nije željela haljine, cipele, torbice, veliku kuću, pet kaputa. Što je željela moja mama? Mir u duši, to je njoj trebalo.

Možda bogataš, kad mu smrt zakuca na vrata, zavidi siromasima koji zdravi pokorno stupaju prema javnoj kuhinji? Ne znam. Da nisam vidjela onu kolonu na Korzu, da nisam vidjela toliko siromaha na jednom mjestu ni onaj mi bogati zločinac ne bi pao na pamet.

On lovi zdravlje koje neće uloviti, mi lovimo plastične boce koja ćemo sutra sigurno ubosti, božićni su dani. Što je sreća? Što je nesreća?

(Telegraf.rs / Izvor: Rudan.info)